Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

Als je gaat scheiden heb je met twee belangrijke zaken te maken. Je emoties aan de ene kant en de financiële zaken en het recht aan de andere kant. Omdat deze twee belangrijke zaken  elkaar steeds kruizen maak ik vaak mee dat mensen vanuit hun emotie ( boosheid/schuld) veel fouten maken bij het maken van goede afspraken. Met alle financiële gevolgend van dien. Benieuwd naar de 7 meest voorkomende financiële fouten .............. zodat jij ze niet meer maakt?

 

1. "Jij krijgt het huis en ik betaal geen alimentatie"

De overwaarde van het huis is een netto vermogensbestanddeel. Alimentatie is een bruto vermogensbestanddeel ( hier moet Inkomstenbelasting over betaald worden). De verkrijging van de bijvoorbeeld de helft van de overwaarde in ruil voor partneralimentatie wordt door de fiscus belast met inkomstenbelasting van tenminste 33%. Hoe ga je dat betalen als al je geld in het huis zit?

2. "Jij krijgt de auto en dan betaal ik geen kinderalimentatie".

Hier is sprake van afkoop kinderalimentatie . Dit is niet toegestaan omdat kinderalimentatie een zaak is van openbare orde.

3. "De erfenis van mijn vader is en blijft van mij"

Deze opmerking is heel begrijpelijk en ligt natuurlijk gevoelig. Helaas geldt dit niet in alle gevallen. Het is afhankelijk van de huwelijkse voorwaarden en het testament van de erflater. Wanneer je dit niet goed uitzoekt en regelt kan ex-partner daar later nog aanspraak op maken.

4. "Ik mag in het huis blijven wonen zolang ik wil"

Voor de bewoner en voor de vertrekkende partner geldt dat de woning niet ( of slechts ten dele ) wordt aangemerkt als 'eigen woning'. In die verhouding is de hypotheekrente niet aftrekbaar. de netto woonlasten stijgen dus fors.

5. "Onze huwelijkse voorwaarden tellen niet meer. We delen gewoon alles zoals wij dat willen"

Wanneer huwelijkse voorwaarden niet worden uitgevoerd tijdens een scheiding, kan dit fiscale gevolgen hebben als één van de partners wordt  'overbedeeld'. De fiscus ziet dit als een schenking waarover tenminste 30% belasting betaald moet worden.

6." Ik houd mijn pensioen, jij neemt de caravan"

Ook hier hebben we te maken met een uitruil tussen een netto en bruto bestandsdeel. Zie verder punt 1

7. "Als ik dood ga, krijg jij mijn nabestaandenpensioen"

Dat is nog maar de vraag. Dit is onder andere afhankelijk van de pensioenregeling. Als deze hierin niet voorziet dan is het wellicht verstandig om een verzekering af te sluiten om het wegvallen van de partneralimentatie bij overlijden te compenseren.

Voor bijna iedereen die gaat scheiden is het van belang een financieel deskundige bemiddelaar in te schakelen. Baeten Compleet Scheiden is een financieel deskundige bemiddelaar en je bent bij ons aan het goede adres om je echtscheiding van A tot Z te laten regelen.

 (juli 2013)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs