Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

kindgesprekJe hebt net zelf een moeilijke beslissing genomen. Je gaat scheiden. Maar hoe vertel je dat nu aan je kinderen? De vragen stapelen zich op: Zullen ze het begrijpen? Kan ik ze dat verdriet wel aandoen? En wat kan ik wel en wat beter niet vertellen?

Het liefst zou je dit gesprek niet willen doen, maar eindeloos uitstellen is geen optie. Kinderen hebben vaak al door dat er wat speelt en alleen al daarom is het belangrijk om het gesprek zo snel mogelijk te hebben.  Daarbij komt dat kinderen de tijd nodig hebben om aan het idee van scheiding te wennen. Voor hen verandert er namelijk enorm veel.

Hoe pak je zo’n gesprek aan?

De allerbelangrijkste tips die ik je kan geven zijn de volgende:

Doe de aankondiging van de scheiding met zijn tweeën. Voor de kinderen is het van belang dat zij de boodschap van zowel de vader als de moeder tegelijk horen. Hierdoor voorkom je dat de kinderen zich af gaan vragen hoe de andere, afwezige ouder zich voelt en wat het verhaal van die ouder is. Kinderen zijn loyaal aan zowel de vader als de moeder en die loyaliteit dient nooit door de ander uit balans gebracht te worden. Kinderen raken daardoor beschadigd.

Maak de andere ouder geen verwijt tijdens dit gesprek. Door de aangekondigde scheiding kan je gevoel voor de ander veranderd zijn. Je partner is ineens niet meer die leuke man/vrouw die je dacht. Je bent misschien verdrietig, boos of gekwetst. Dit gevoel kun je niet zomaar wegpoetsen, het is er nu eenmaal. Tijdens het eerste gesprek met de kinderen en ook in latere gesprekken is het belangrijk dat je deze gevoelens jegens de andere ouder niet in verwijten naar voren brengt. Het brengt kinderen in verwarring en zij willen niet horen dat vader en moeder ruzie hebben om wat dan ook. Kinderen kunnen hier niets mee. Het maakt ze verdrietig en onzeker.

Vertel dat de kinderen geen schuld hebben aan de scheiding. Uit onderzoek blijkt dat kinderen zichzelf vaak de schuld geven van de scheiding. Als ouder wil je dit uiteraard voorkomen. Dit doe je door tijdens het gesprek duidelijk aan te geven dat zij geen enkele schuld hebben aan de scheiding. Het is iets tussen papa en mama en heeft niets met jullie te maken.

Geef je kinderen zoveel mogelijk veiligheid en geborgenheid. Een kind dat hoort dat zijn ouders gaan scheiding ziet zijn/haar wereld in korte tijd instorten. Dit kan voor kinderen zeer beangstigend zijn. Ga maar na, als papa en mama niet meer van elkaar houden, kan het ook gebeuren dat zij niet meer van mij houden! En nog dichter bij, waar ga ik wonen? Blijf ik wel op dezelfde school? En zo zijn er veel vragen die de kinderen hebben. Voor de kinderen is het belangrijk dat zij de garantie krijgen dat jullie als ouder van hen houden en onvoorwaardelijk blijven houden. Jullie blijven papa en mama, daar zal niets aan veranderen. Jullie blijven voor hen zorgen. Geef daarbij aandacht aan alle vragen die de kinderen hebben. Deze vragen zijn hun manier om weer controle te krijgen op hun leventje.

Voor meer tips hoe je het gesprek aan kunt pakken. Download gratis mijn boek van www.compleetscheiden.nl .

(augustus 2015)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs