Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

co-ouderschapOp 19 juni 2016 is het weer vaderdag. Hieraan moest ik denken toen ik een nieuwe begeleidingsaanvraag kreeg van een echtpaar dat besloten had te gaan scheiden. Terwijl de verdeling van het vermogen vaak een heet hangijzer is, zat de man met een voor hem nog veel groter probleem: Hoe blijf ik ook na de scheiding een goede vader voor mijn kinderen? Een zorg die herkenbaar is voor veel vaders maar ook voor de moeders als je na de scheiding je kinderen niet meer dagelijks om je heen hebt.

 

Steeds meer ouders kiezen er voor volledig samen betrokken te blijven bij de opvoeding hun kinderen na de scheiding. En dat is een mooie ontwikkeling. Sinds 2009 hebben kinderen, na de scheiding, zelfs recht op de zorg van beide ouders. (http://www.nji.nl/Wet-bevordering-voortgezet-ouderschap-en-zorgvuldige-scheiding). Naast het voordeel dat ouders volledig betrokken kunnen blijven, blijkt uit recent onderzoek naar "Verblijfsregelingen van kinderen en het welzijn van kinderen" dat bij co-ouderschap de kinderen vaak een hoger welzijn ervaren. (promotieonderzoek verblijf co-ouderschap).

Als ouders kiezen voor Co-ouderschap blijven ze ook na de scheiding samen voor de kinderen zorgen. De kosten, zorg- en opvoedings-taken worden gelijk verdeeld en de kinderen zijn ongeveer even vaak bij de moeder als bij de vader. Er zijn gezinnen waarbij de kinderen de ene week bij de moeder zijn en de andere week bij de vader. Nadeel hiervan is dat je je kinderen een week lang niet ziet. Veel ouders kiezen er dan ook voor om de week op te delen; bijvoorbeeld de eerste vier dagen van de week bij de moeder en daarna drie dagen bij de vader, afhankelijk van jullie wensen en werkschema's.

De belangrijkste voorwaarde om co-ouderschap tot een succes te maken is dat er goed overleg mogelijk is tussen de co-ouders.
Ga, in het belang van je kinderen, respectvol met elkaar om. Spreek positief over je co-ouder, zelfs als hij of zij dat niet doet. Maak goede afspraken over huisregels maar respecteer ook dat ze bij de ander kunnen afwijken. Los problemen samen met je co-ouder op, bespaar je kind de details en maak van je kind geen boodschapper.

En als de zorg niet gelijk verdeeld kan worden?
Frequent (kort of lang) contact met de uitwonende ouder is vooral voor jonge kinderen erg belangrijk. Toch blijkt de frequentie van het contact niet alles bepalend. Veel belangrijker is dat de ouders hun conflicten minimaliseren en het gezamenlijk ouderschap goed organiseren. Een kleine emotionele afstand tussen de ouders is voor het kind belangrijker is dan de fysieke afstand. (onderzoek universiteit Utrecht)

Bij co-ouderschap gelden er andere regels op het gebied van alimentatie, dan bij andere omgangsregelingen. Wil jij je scheiding zorgvuldig afhandelen? Niet alleen financieel maar ook emotioneel met aandacht voor het welzijn van jullie kinderen? Meld je dan aan voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek op www.compleetscheiden.nl. Hier vind je ook een gratis e-book met 33 tips!

(juni 2016)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs