Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

kind en geldIedereen die kinderen heeft, weet dat deze veel geld kosten. De aanschaf van de babyuitzet,  kinderkamer, het eerste fietsje, de kinderopvang, een grotere auto, kleding, sportclubjes… Steeds moet je keuzes maken om grip op je uitgaven te houden. Aan de andere kant is niets leuker dan de grote en kleine wensen te vervullen van je liefste bezit. Als een echtpaar met kinderen uit elkaar gaat is een van de eerste vragen die mij gesteld wordt: Wat kosten de kinderen en hoe gaan we die kosten verdelen? Bij het zien van de kinderalimentatie-berekening hoor ik regelmatig een of beide ouders roepen: “Zo veel kosten mijn kinderen echt niet!”

Wat kosten de kinderen?
Als ouder wil je dat de kinderen na de scheiding zo min mogelijk nadelige gevolgen van de scheiding ervaren. Samen gaf je stiekem veel uit aan de kinderen maar bij een scheiding moeten deze kosten verdeeld worden. Als je de kosten op een rij zet komen de directe  kosten aan kleding, sportclubje, zakgeld, fiets, mobieltje, school, etc. al snel naar boven.  Anders is het met de kosten die wel aan de kinderen toe te rekenen zijn maar verscholen zitten in andere kosten zoals de autokosten (denk aan de grootte, maar ook aan alle keren dat je voor de kinderen ‘taxi’ bent), de woning, de kosten voor gas, water en licht, de vakanties, de schoonmaak, verzekeringen etc. Het is een hele puzzel om alle kosten goed toe te kennen.

Rekenhulp van het Nibud
De uitgaven die je voor je kinderen doet zijn uiteraard ook gerelateerd aan het inkomen dat je verdient. Bij een laag inkomen zijn de kosten lager dan bij een hoog inkomen. Dat hoge inkomen is wel gemaximeerd zodat de kosten van de kinderen niet evenredig mee blijven stijgen. Om vele uren rekenwerk en ook discussies tussen ouders te voorkomen hebben het Nibud en CBS een rekenprogramma ontwikkeld dat door de Expertgroep alimentatienormen gebruikt wordt als basis voor de vaststelling van de  wettelijke maatstaven. Het rekenprogramma gaat er globaal van uit dat 1 kind 17% van het netto inkomen kost, 2 kinderen 26% en 3 kinderen 33% (Bron: https://www.nibud.nl/consumenten/wat-kost-uw-kind/).

Samen afspraken maken
Mijn berekening van de kinderalimentatie is uiteraard gebaseerd op de wettelijke maatstaven. Het voordeel van bemiddeling bij echtscheiding is dat ouders in gezamenlijk overleg afspraken maken die passen binnen hun specifieke situatie. Vaak komen ze tot de conclusie dat die wettelijke maatstaven toch niet zo veel af te wijken van de werkelijkheid. In sommige gevallen kiezen de ouders er voor een deel van de alimentatie alvast apart te zetten voor de dure jaren die nog gaan komen. Alle afspraken worden keurig vastgelegd in het kinderconvenant en bekrachtigd door de rechtbank waardoor beide ouders precies weten waar ze aan toe zijn.

Meer informatie over mediation bij Echtscheiding? Kijk op www.compleetscheiden.nl en download het gratis e-book met 33 tips waar je echt iets aan hebt.

(augustus 2017)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs