Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

verhuisdoosSlapeloze nachten kan je er van hebben. Je gaat scheiden maar weet nog niet waar je gaat wonen. Dat je niet met je partner in hetzelfde huis wilt blijven wonen is duidelijk. Maar wie gaat het huis uit, waar schrijf je je in en wat heeft dat voor financiële en fiscale consequenties? In deze extra lange blog beschrijf ik enkele situaties en mogelijke oplossingen.

 

Wie mag in de echtelijke woning blijven wonen?

Wie er in de woning blijft wonen is afhankelijk van een aantal zaken. Op wiens naam staat de woning? Zijn er kinderen? Wie kan de woning betalen? En wat willen jullie zelf? In een gesprek met een mediator kan je dat rustig samen bespreken.

Bij een huurwoning ben je als echtgenoot automatisch medehuurder. De woningbouwvereniging kan op verzoek het huurrecht op één naam zetten. Zij zullen uiteraard een inkomenstoets doen. Het is verstandig om na de scheiding de tenaamstelling op het huurcontract aan te laten passen. 

Het kan voor de kinderen fijn zijn als ze in de bestaande woning kunnen blijven wonen, in de buurt van school en vriendjes, of in ieder geval verbonden kunnen blijven met die woning. Voor sommige kinderen kan het ook belastend zijn, omdat ze niet steeds herinnerd willen worden aan de ‘ruzies’ die papa en mama steeds hadden.

Bij een koopwoning moet je bij de bank navraag gaan doen of je de hypotheek over kunt nemen. Let op: je neemt het hypotheekdeel van je partner over tegen nieuwe voorwaarden. Jouw helft blijft in veel gevallen ongewijzigd. Als je de totale hypotheek kunt dragen, kan je de woning overnemen en zal de nieuwe hypotheek helemaal op jouw naam komen. Je partner wordt dan uit de 'hoofdelijke aansprakelijkheid' ontslagen. 

Hoe bepaal ik de prijs van de woning?

Als je de woning zelf wilt overnemen dan koop je de helft van de ander. Maar voor welke prijs? De vaststelling van de waarde van de woning kan wel eens tot moeilijke gesprekken leiden. De belangen liggen immers niet gelijk. Een taxatie door een gezamenlijk gekozen makelaar kan hier uitkomst bieden.

Waar schrijf ik me in als ik bij een kennis ga logeren?

Soms heb je nog geen zicht op permanente nieuwe woonruimte. Dat is lastig. Als je echt niet meer bij elkaar in één huis kunt blijven wonen dan zit er niets anders op dan tijdelijk onderdak te vinden. Dit kan bij kennissen of ook bij ouders zijn. Moet je je daar dan ook meteen laten inschrijven? Dat is afhankelijk van de situatie. De gemeente wil natuurlijk weten waar iedere inwoner precies woont. Als je je niet laat uitschrijven dan kan dat gevolgen hebben voor de achterblijvende partner. Je blijft dan namelijk toeslagpartner van elkaar en dit kan nadelige gevolgen hebben voor verschillende toeslagen. Als je je inschrijft bij een kennis of ouders doe je er goed aan om navraag te doen naar eventuele toeslagen die zij ontvangen of die jij eventueel als alleenstaande zou kunnen ontvangen. Ook hier kijkt de belastingdienst naar het aantal mensen dat op één adres staat ingeschreven. 

Wat gebeurt er als ik de hypotheek niet kan overnemen?

Indien geen van beiden de woning over kan nemen omdat de financiële mogelijkheden er eenvoudigweg niet zijn, kun je twee dingen doen. Je kunt de woning onverdeeld laten of je gaat de woning verkopen. De gevolgen van verkoop zijn simpel: de woning wordt verkocht, de hypotheek ingelost en beiden gaan verder naar een individuele woonruimte, hopelijk met een beetje overwaarde. Je kan de woning eventueel ook (meestal voor een periode van maximaal twee jaar) onverdeeld laten. De gevolgen hiervan zijn aanzienlijk groter. 

Wat gebeurt er als het huis niet verkocht wordt?

Als de woning niet verkocht wordt blijft deze ieders eigendom evenals de hypotheek. Als de woning (nog) onverdeeld blijft zal je bepaalde beslissingen met elkaar moeten nemen. Wie blijft er in de woning wonen? Wie betaalt de hypotheek en hoe moet dat fiscaal verwerkt worden? Hoe zit het met onderhoudslasten, verzekeringen en eigenaarslasten? Als je er voor kiest de woning (nog) onverdeeld te laten, doe je er verstandig aan alle afspraken hierover goed vast te leggen. Ook hierbij kan een gespecialiseerde mediator ondersteuning bieden.

Kan ik een urgentieverklaring krijgen?

Sommige gemeenten en woningbouwverenigingen hanteren een urgentiebeleid. De omstandigheden bepalen dan of je wel of geen voorrang krijgt op de toewijzing van een huurwoning. Een echtscheiding en de zorg voor minderjarigen kinderen wordt door die gemeenten vaak als urgent gezien. Een urgentieverklaring kan dus uitkomst bieden. Informeer bij je gemeente hoe zij daar mee omgaan.

Mocht je niet in aanmerking komen voor een huurwoning met urgentieverklaring en ben je niet lang genoeg ingeschreven bij de woningbouwvereniging dan ben je helaas aangewezen op de vrije sector. In de vrije sector worden woningen verhuurd door particuliere of institutionele beleggers. Vaak is de huurprijs van deze woningen hoger dan de sociale huur.

Tip : Probeer afspraken te maken over de betaling van de huurprijs. Als je onder de huurtoeslaggrens blijft (zie https://www.woonbond.nl/beleid-belangen/huurtoeslag) kan dat een welkome aanvulling zijn op je nieuwe situatie.

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van mijn blog? Bel me gerust op 0418-841130 voor het maken van een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Je mag je vraag ook per mail stellen op  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of download mijn gratis e-book met 33 praktische tips waar je echt iets aan hebt op www.compleetscheiden.nl.

(januari 2019)

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs