Tel. 0418 - 841 130  |  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

header_blog.jpg

scheidingsmeldingAls echtscheidingsmediator zit ik regelmatig met cliënten aan tafel waarbij de een de boodschap nog niet eens verwerkt heeft en de ander de complete scheiding zo snel mogelijk afgerond wil zien. De gesprekken over verdeling en afspraken over de kinderen lopen dan niet lekker omdat er nog veel verdriet en woede aanwezig is. Dit kan anders.

Voordat je besluit je partner te gaan vertellen dat je wilt gaan scheiden heb je vaak al een lang proces van afwegingen achter de rug. In die periode heb je verdriet, ongeloof, onzekerheid en zeker ook angst gevoeld. Nu je zeker bent van je besluit moet je het ook nog aan je partner vertellen. De ‘scheidingsmelding’, en met name de manier waarop je dit doet, kan zorgen voor een soepeler verloop van het scheidingsproces. Hier vier tips om het op een respectvolle wijze te vertellen.

  1. Vertel het persoonlijk

Schrijf geen brief, stuur geen appje of mailtje, maar vertel het in een gesprek. Face-to-face vertellen dat je wilt scheiden is de enige juiste manier. Met een briefje of appje roep je vaak een reactie op die niet helpend is bij een scheidingsproces. Zo ligt boosheid en gekwetstheid aan de oppervlakte en omdat je partner het liever rechtstreeks had willen horen. Je hebt elkaar face-to-face ten huwelijk gevraagd, dan is het ook respectvol om in een gesprek te vertellen dat je wilt scheiden. Zorg er wel voor dat dit gesprek op een rustig moment plaatsvindt.

  1. Bereid je gesprek goed voor

Wat vertel je in het gesprek. Begin direct met de boodschap “ik wil scheiden”.
Dan ligt de hoofdboodschap meteen op tafel. Met een zachte inleiding kan het gesprek ineens zo anders lopen dan verwacht, dat je de hoofdboodschap niet meer durft te vertellen.  Je partner zal willen weten waarom je tot dat besluit bent gekomen. Het is aan jou om uit te leggen waarom je niet meer met hem/haar getrouwd wil zijn. Om te voorkomen dat het gesprek uit verwijten (en de daaropvolgende reacties) zal bestaan, is het verstandig om de reden bij jezelf te houden. Jij zult dus aan moeten geven waar het voor jou is misgegaan en waarom de relatie niet meer kan worden gered. Vertel over jouw proces van alle overwegingen en dat je het moeilijk en ook pijnlijk vindt om dit besluit te nemen, maar dat het voor jou niet anders meer kan. Het is echt belangrijk dat de ander de reden van de scheiding hoort en ook begrijp dat dit besluit vaststaat. Het definitieve van het besluit is voor de ander noodzakelijk om je besluit te accepteren en open te staan voor het scheidingsproces.

  1. Geef je partner ruimte om te reageren

Bij de één komt de scheidingsmelding als een ‘donderslag bij heldere hemel’ bij de ander is het misschien minder verassend. Hoe dan ook: je weet niet hoe je partner zal gaan reageren. Als je de moeilijke boodschap hebt verteld is het verstandig om je partner even de tijd te geven om te reageren. Zo’n boodschap moet even landen. Je partner kan op allerlei manieren reageren: boos, verdrietig, verslagen, agressief, verdoofd, ongeloof. In de meeste gevallen wil de partner het ‘waarom’ weten. Leg dan rustig uit wat voor jou de reden is om te scheiden.
Geef de ander de ruimte voor zijn/haar emoties en wees daar geduldig in. Ga niet in op verwijten en voorstellen om de scheiding tegen te houden. Laat je niet in een discussie trekken en probeer rustig te blijven. Realiseer je dat de reacties van je partner logisch zijn en horen bij het proces. Je kunt wel meevoelen in het verdriet dat er is over het uiteenvallen van de relatie en/of het gezin.
Als je ziet dat de emotionele reacties van je partner afnemen, vraag dan wanneer jullie er verder over zullen praten.

  1. Geef de ander tijd en ruimte

Het is goed om je te realiseren dat de ander tijd en ruimte nodig heeft om de boodschap van de scheiding te aanvaarden. Realiseer je hierbij dat jij er ook een (hele) tijd over hebt gedaan om innerlijk de scheiding te accepteren. Zet de ander niet onder druk. Als de scheidingsmelding goed is gedaan dan komt er na een korte periode vanzelf ruimte om met elkaar over het scheidingproces te praten.

Als mediator kijk ik, in tegenstelling tot de situatie waarbij ieder zijn eigen advocaat heeft, naar het belang van beide partners. Niet alleen naar een goede afronding van de scheiding maar ook naar een goede verstandhouding na de scheiding. Voor beide partners maar zeker ook voor eventuele kinderen is het fijn als de afspraken in samenspraak zijn gemaakt en beide partners overtuigd zijn dat de best mogelijke oplossing gevonden is. Willen jullie op een respectvolle manier samen scheiden, dan help ik jullie daar graag bij.

augustus 2019

Meer over scheiden?

Stel een vraag

RFEA logo

MfN Registermediator

KvSs